Akinek sok rózsabokor van a kertjében vagy könnyen hozzá tud jutni nagyobb mennyiségű rózsasziromhoz, annak érdemes kipróbálnia a rózsaolaj hidegeljárásos készítését.
Szükségünk lesz egy jó nagy adag rózsasziromra. Ezt meg is száríthatjuk-akkor tovább eltartható a kész olaj-, de frissen is felhasználhatjuk. Ekkor törekedjünk arra, hogy ne eső után szedjük a szirmokat, vagy ha meg kell valamiért mosni őket, akkor utána pár órát szárítsuk őket.
Fogjunk egy széles szájú, lefedhető üveget, tegyük bele a szirmokat, és öntsük fel őket jojoba- vagy mandulaolajjal, esetleg olívaolajjal. Viszont ha az olívának nagyon erős az illata, akkor a rózsát elnyomhatja, de egyébként tökéletesen megfelel a célnak. A virágokat el kell, hogy lepje az olaj. Minden nap meg kell kevergetni őket, és 4-5 hétig a párkányon napoztassuk a beáztatott szirmainkat.
Ha letelt a várakozási idő, akkor húzzunk gumikesztyűt, hogy ne szennyezzük be az olajat. Szűrjük át gézen az elegyet, a szirmokat nyomkodjuk jól ki. Hideg, sötét helyen tároljuk jól záródó üvegben. A jobb eltarthatóság érdekében hozzáadhatunk 1-2 E vitamint. Használhatjuk krémekhez, szappanokhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése