Régóta szerettem volna már olívaszappant készíteni. Ma, amíg a csajok aludtak, végre elértem odáig, hogy nekifogjak. Az olívaszappanok lassabban kezdenek el pudingosodni, viszont utána elég jó állaguk lesz. Mivel ez egy igen natúr szapi, ezért levendulásra álmodtam meg. Általában babaszappanokat szoktak kevés összetevővel és csak olívával önteni. A babáknál kerülni kell az illóolajok használatát, mert rettenetesen érzékenyek rá. Panni ezt nagyon jól bizonyítja, minden erősebb szagra vagy illatra azonnal reagál. A levendula azonban 6 hónapos kortól használható, mert közismerten nyugtató hatására a babák is jól reagálnak. Az olívaszappanok érési ideje hosszabb, olyan 6-8 hét legjobb tudomásom szerint, de olvastam már olyan szappanról is, ahol azt írták, hogy 9-10 hónapot kell "érlelni".
Levendulás olívaszappan
855g olívaolaj
40g ricinusolaj superfatnak
274g víz
116g NaOH
levendula illó és levendulavirág
A vízben feloldjuk a lúgot, az olajat kb 40 fok körülire melegítjük. Ha a lúg is visszahűlt erre a hőmérsékletre, akkor a lúgot az olajhoz öntjük. Botmixerrel pudingosodásig dolgozunk rajta, majd hozzáadjuk a ricinust, a levendula illót és a levendulavirágot, formába öntjük. Én most lilára szerettem volna színezni a felét, de ugyancsak rózsaszín lett. Hát kíváncsi leszek, mi lesz a végén!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése